Vandaag begint niet met het argeloos indrukken van de aanknop van mijn grote appelige vriend. Zodra mijn bak Griekse yoghurt met blauwe bessen, granaatappel en zelfgemaakte granola (jum) achter de kiezen is, duik ik de kelder in. Met de kont in de lucht graai ik in een big shopper met gisteren verzameld gezond groens. Drie preien, wortelen, bleekselderij, verse kruiden, het is tijd voor verse kippensoep! Iedereen thuis is er dol op en na wat experimenteren de afgelopen maanden maak ik hem minstens net zo lekker als oma. Niks borstklopperij. Het zijn de woorden van twee verdraaid kritische pubers hier aan de keukentafel. Natuurlijk doe ik het wel net effe anders dan de generaties die me voorgingen. Met een twenties-twist zullen we maar zeggen. Maar ook oma zelf wist ik vorige week een “hmmm, da’s een lekker soepje” te ontlokken.
Hangend boven een kom dampende verse kippensoep moet ik altijd denken aan mijn eigen oma. Twee bezorgde ogen als ik me niet lekker voelde, die hand op mijn schouder en dan dat bemoedigende knikje: “Hier, een vers bakkie kippensoep, meisje. Het zal je goed doen.” Ik dacht altijd dat het een fabeltje was, maar wat blijkt, daar was geen woord van gelogen. Onderzoekers van de universiteit van Nebraska toonden aan dat een bestanddeel in kippensoep, carnosine, het immuunsysteem helpt te vechten tegen vroege stadia van griep. Maar let op, zodra de soep door het lichaam wordt uitgescheiden, stopt het heilzame effect.
Geen probleem denk ik, en zet mijn soeppan op het vuur. Hij heeft een inhoud van een liter of vijf dus we kunnen even vooruit. Eat this, COVID-19! En als het niet helpt je op afstand te houden, hebben we in ieder geval gesmuld.
Omdat aanschuiven bij ons aan de keukentafel even geen idee is, voor iedereen hieronder het recept van mijn kippensoep. Heb je zelf nog suggesties of een recept voor een ander gezond soepie? Ik hoor het graag. In gevecht tegen het bacillenmonster uit China ben ik de komende weken namelijk van plan nog de nodige soepjes op tafel te zetten. Zorgen voor een optimale weerstand is mijn wapen.
Tot zover mijn verhaal. Vind je het leuk als ik me een keer over jouw verhaal buig? Laat het me vooral weten. Ik vang je verhaal graag in woorden voor je en wie weet – als we met de nodige pannetjes kippensoep het coronavirus hebben verdreven – straks ook wel in beeld. Ik kijk ernaar uit! Zo, en nu een lekker bakkie soep…
Anti-corona kippensoep
Ingrediënten bouillon
1 soepkip
2 uien met schil, gehalveerd
4 kruidnagels, in de ui gestoken
2 preien, in stukjes
2 stengels bleekselderij in stukjes (met blad en al)
1 winterwortel of 3 gewone wortels
4 takjes peterselie
1 klein takje rozemarijn (of een tl. gedroogde rozemarijn)
3 takjes tijm
een stukje foelie (of wat gemalen
foelie)
2 laurierblaadjes
10 peperkorrels
1 tl. zout
olijfolie
Ingrediënten kippensoep
1 prei in dunne plakjes
1 of 2 stengels bleekselderrij in dunne plakjes
3 wortels in dunne plakjes
handje gehakte peterselie
klein handje dragon (of el. gedroogde dragon)
kneep chilisaus
flinke scheut oestersaus
scheutje ketjap manis
3-4 kippenbouillonblokjes (naar eigen smaak)
kneep citroensap
Bereiding
Rooster in een hete pan met wat olijfolie, de uien
op de snijkant bruin.
Doe alle ingrediënten in de pan.
Voeg water toe tot alles net onder staat.
Breng aan de kook en laat 1 uur pruttelen.
Laat nog een uur natrekken.
Zeef de bouillon en schep eventueel het vet ervan af als hij afgekoeld is.
Warm de gezeefde bouillon op.
Voeg als hij kookt de groenten en kruiden toe, plus de bouillonblokjes.
Laat vijf minuten zachtjes koken en voeg de laatste minuut wat schoongemaakte
kip toe.
Voeg dan de oestersaus, chilisaus, ketjap toe en maak op smaak met peper en
zout (of Aromat).